Μιχάλης ΚάκκουραςΜάρτιος 1995. Μπήκε στο σπίτι ο πατέρας μου με ένα νέο αμάξι τόσο νεαρό όσο και έγω που ήμουν μόλις 5 χρονών. Ένα όμορφο, ψηλό, κόκκινο Panjero. 28 άλογα και turbo είναι μου είπαν, δέν ήξερα τι εννοούσαν. Αλλά έτσι ξεκίνησε η αρχή μιας όμορφης ιστορίας.

Απρίλιος 2005. Σήμερα δεν χρειάστηκε να περπατήσω από το φροντιστήριο στο σπίτι. Τελειώνοντας από το φροντιστήριό μου, ήρθε η μητέρα μου με το αγαπημένο μου Panjero να με πάρει, μπήκα σε αυτό και έγηρα το κεφάλι μου στο κάθισμα. Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι έιχα αποκοιμηθεί. Η μυρωδία του για εμένα ήταν όσο οικεία είναι η μυρωδία του δωματίου μου.

Ιούνιος 2006. Ο αδελφός μου ως νέος οδηγός με πηγαίνει βόλτα με το κόκκινο Panjero μας. Πείνουμε καφέ και γελάμε. Σχεδόν κάθε Σαββατοκυρίακο καθιερώθηκε με τους φίλους του, να πηγαίνουν εξορμήσεις στα βουνά. Ήξερα ότι μία μέρα θα ερχόταν και η σειρά μου να είμαι στην θέση του οδηγού και ανυπομονούσα να κάνω παρόμοια και περισσότερα.

Αύγουστος 2009. Κάθομαι στην θέση του οδηγού και ψυθιρίζω από μέσα μου “Επιτέλους”. Μετά από τόσα χρόνια είμαι πλέον ο οδηγός του αγαπημένου μου Panjero. Με αυτό δεν υπάρχουν συμβιβασμοί, ούτε διαδρομές που δεν μπορώ να πραγματοποιήσω. Ταυτόχρονα φουντώνει το ενδιαφέρον μου για τις καταδύσεις και την αστρονομία. Λέγοντας αυτό, κάποιος θα μπορούσε εύκολα να μαντέψει την συνέχεια της ιστορίας.

Οκτώβριος 2019. Αυτή η ιστορία αγάπης συνεχίζεται ακάθεκτη και αλώβητη.
Αυτός ο κόκκινος δαίμονας είναι εκεί για να με πηγαίνει παντού, από τις πιο αφιλόξενες και βραχώδεις παραλίες για καταδύσεις μέχρι τα πιο δύσβατα ορεινά μονοπάτια για ασροπαρατηρήσεις. Το κόκκινο Panjero μου έχει γίνει προέκταση του εαυτού μου, αλλά και το σήμα κατατεθέν μου. Όποιος γνωστός βλέπει κόκκινο Panjero στον δρόμο νομίζει ότι είναι το δικό μου και όποιος φίλος μπαίνει μέσα νιώθει απευθείας οικεία. Ήταν εκεί όταν από αγόρι έγινα έφηβος. Και εκεί ο χρόνος σταμάτησε γιατι παρέμεινα ένας αιώνιος έφηβος με όρεξη για εξερεύνηση και λαχτάρα να βρεθώ στα πιο όμορφα και άγνωστα μέρη της Κύπρου, μαζί με μια μόνο παρέα. Το κόκκινο Panjero μου.